nedefra og op

Vi lever i fortidens atomare fremtidsfantasi

Eksplosionen i det japanske atomkraftværk Fukushima sprænger endnu et hul i den fantasi om sikker og billig atomkraft som politikere og energivirksomheder har solgt verden over, gennem et halvt århundrede.


Atomkraftværket Fukushima. Foto: KEI på en Creative Commons BY-SA licens.

Eksplosionen i atomkraftværket Fukushima efter jordskælvet i Sendai bekræfter den tvivl om atomar sikkerhed som ulykker på kraftværker tidligere har vakt til live, men som med tiden er blevet dysset ned til fordel for en forestilling om atomkraft som et sikkert og billigt alternativ til fossile brændstoffer.

Her er filmen A is for Atom (1992) af Adam Curtis om atomkraftens politiske historie. Den handler om hvordan de økonomiske og politiske interesser bag forestillingen om sikker og billig atomkraft, i løbet af det sidste halve århundrede, skabte en fantasi uden sammenhæng med den videnskabelige og teknologiske virkelighed om kernefysik. Både i Vesten og i det tidligere Sovjet blev denne fantasi solgt som løsningen på samfundets problemer og som udsigten til en, undskyld udtrykket, strålende fremtid. I dag bliver den på samme måde solgt som en sikker og billig løsning på klimaproblematikken. Denne fantasi har eksplosionen i Fukushima, ligesom ulykkerne på Tremileøen og Tjernobyl, sprængt endnu et hul i:

A is for Atom er 6. episode af serien Pandora’s Box – a Fable from the Age of Science. Se det tidligere indlæg Adam Curtis er dokumentarfilmens Michel Foucault for links til flere af Adam Curtis’ film.

*

Opdatering: Curtis har nu også selv lagt A is for Atom på sin blog, med yderligere uddybende og særdeles informative kommentarer.