nedefra og op

Søren Thilo Funder: Katastrofekommunikation i Cairo

»Mine damer og herrer, vi vidste alle, at denne dag ville komme men vi havde aldrig forestillet os, at den ville komme allerede.«


Foto: Still fra filmen

Enden er nær, men hvor det i Hollywoods italesættelse af kommende katastrofer er den amerikanske præsident der fortæller om verdens umiddelbart forestående undergang, er det i Søren Thilo Funders film Disastrous Dialogue en ydmyg, ung egyptisk mand.

Undertitlen på filmen, The Roland Emmerich Speech Act, afslører åbningsreplikkens oprindelse. Dens seks egyptiske skuespillere blev instrueret i dialog fra den amerikanske instruktør Roland Emmerichs storsælgende katastrofefilm The Day After Tomorrow, Independence Day og 2012 der også indgår i glimt mellem skuespillernes optræden i hvad der ligner en forladt bygning i Cairo.

Disastrous Dialogue blev filmet i 2010 umiddelbart inden at den egyptiske revolution væltede Hosni Mubarak fra præsidentposten og er et eksempel på, hvordan verdens begivenheder kan bemægtige sig et kunstværk og give det nye betydninger.

Filmen transponerer Hollywoods italesættelse af verdens undergang til det afrikanske kontinent, der til daglig danner scene for verdens virkelige katastrofer. I den egyptiske kontekst får verdens undergang imidlertid en ny betydning i lyset af de politiske omvæltninger der fandt sted efter optagelserne var overstået.

Disastrous Dialogue er dedikeret til Sally Zahran, en af filmens skuespillere som mistede livet under Mubarak-regimets angreb på demonstranterne under revolutionen.

Tid
Fernisering fredag d. 5. august kl. 17-21.
Udstilling 5. til 27. august, 2011.

Sted
IMO
Ny Carlsberg Vej 68
1760 København V