nedefra og op

Ophavsretten er gift for politisk satire på nettet

Efter i foråret at have lukket og slukket for det politiske satireprogram Selvsving, lukker Danmarks Radio nu igen ned for den politiske satire, denne gang ude i blogosfæren med ophavsretten i hånden.


Foto: larsløkke på en Creative Commmons BY-NC-ND licens.

Der bliver aldrig valg, ever…

Folketingsvalget, hvis udskrivelse i skrivende stund brillierer ved sit fravær, har fremkaldt et væld af satiriske indslag på nettet.

Bloggen Der bliver aldrig valg, ever har i en længere periode akkumuleret såkaldte billedmakroer med Lars Løkke, der i forskellige situationer slår fast at der aldrig bliver valg, ever.

For nyligt dukkede en klart manipuleret version af Statsministerens nytårstale op, hvor han igen benægter at der kommer valg. Senest er også et klip fra filmen Die Untergang dukket op, hvor Hitler raser over Statsministerens manglende valgudskrivelse.

Alt sammen velment humor, der gør grin med magthaverne og den politiske kommunikation Danmark i øjeblikket oversvømmes af.

En afledt blog af Der bliver aldrig valg, ever er Lars og Helle diskuterer politik, der indbyder til at dens læsere laver deres egne billedmakroer med Lars Løkke og Helle Thorning, der diskuterer relevante emner.

Bagmanden bag Lars og Helle diskuterer politik, Jonas Juhler, har nu imidlertid modtaget et cease and desist letter fra Danmarks Radio, der med ophavsretten i hånden tvinger ham til at fjerne alle screendumps, der er taget fra Danmarks Radios udsendelser, fra bloggen.

Flere danske medier har bemærket trenden med humoristisk remix af politisk kommunikation, heriblandt Politiken, Berlingske, TV2 og selv Danmarks Radio, der i sin nyhedsartikel linker til den blog de nu vil have fjernet billeder fra. Visse medier er endda gået så langt som til at spørge fagfolk, hvad konsekvensen af satirens indhold ville blive, hvis det blev til virkelighed.

Alt dette finder sted efter at Venstres kampagne mod rød blok kom i strid modvind efter at have krænket ophavsretten.

I den forbindelse blev det argumenteret herfra, at ophavsretten bør revideres, således at den tillader afledte værker, fx gennem en udvidelse af citatretten, for netop at sikre ytringsfrihedens albuerum i den politiske kommunikation.

Danmarks Radios juridiske trusler mod Lars og Helle diskuterer politik viser endnu engang, hvorfor sådan en revision af ophavsretten er bydende nødvendig.