nedefra og op

Kære ven, lad os tale sammen i fred

Hvis du har en iPhone eller en Android, så tag den frem nu. Om lidt kan du tale privat sammen med dine venner.

whisper
Foto: CC-BY coolio-claire

Androidbrugere har længe haft mulighed for at kryptere sms’er og taleopkald med henholdsvis TextSecure og RedPhone, to apps bygget af virksomheden Open WhisperSystems.

Nu får iPhonebrugere også mulighed for at hviske med, med version 2.0 af Open WhisperSystems’ app Signal, der integrerer hvad TextSecure og RedPhone kan i en enkelt app.

Samtidig er det nu muligt at skrive og tale sammen privat på tværs af afgrunden mellem de to dominerende smartphonestyresystemer. Kryptografien i Signal 2.0 til iPhone er nemlig kompatibel med TextSecure og RedPhone til Android.

Der findes et væld af apps der lover deres brugere privatliv, men der hvor Signal/TextSecure/RedPhone skiller sig ud er, udover kompatibiliteten på tværs af styresystemer, at kildekoden til programmerne er open source.

Det betyder at alle og enhver har adgang til at se hvordan programmerne virker under motorhjelmen og påpege fejl eller bygge videre på dem. Det betyder også at du kan stole på at Open Whispersystems ikke selv lytter med på dine opkald eller læser hvad du skriver i dine beskeder.

Dette er en nødvendig betingelse for at kunne sige at et program giver privatliv gennem sit design (privacy by design) og ikke blot gennem sin politik (privacy by policy), som det er tilfældet for langt størstedelen af apps og hjemmesider.

Det er naturligvis ikke en garanti mod fejl eller en absolut beskyttelse, hvis der virkelig er nogen som er ude efter dig. Men det er forskellen mellem at kunne selvforsvar og at være hjælpeløs i andres magt, hvis man bliver overfaldet.

Har du installeret programmerne på din telefon endnu? Gør det. Så kan du tale med dine venner i fred for masseovervågning.

»Men mine venner og jeg har ikke noget at skjule. Hvorfor skal vi bekymre os om masseovervågning?«

Det skal I fordi overvågning leder til selvcensur. Du er ikke dig selv, når du ved du bliver holdt øje med. Muligheden for at kunne tale i fred, er grundlaget for at kunne tale frit.