nedefra og op

Advarselsbreve til Sony og RettighedsAlliancen

Selv om brevmodellen endnu ikke er vedtaget af Folketinget, kan Fri kultur allerede nu fortælle RettighedsAlliancen hvor den skal sende sine første advarsler hen.


Foto: photojenni

Tre russere har skabt et website der registrerer IP-numre på internetbrugere der deler filer via bittorrentnetværket. På youhavedownloaded.com kan man se om ens eget IP-nummer er registreret.

Sitet gør det imidlertid også let at se hvad der er registreret af delte filer fra andres IP-numre. Her er et screenshot fra sitet, hvor et af Sony Music Entertainment Denmarks IP-numre er tastet ind i søgefeltet:

Som det fremgår af billedet, mente en medarbejder hos Sony ikke at det var værd at betale for R&B sangerinden Ledisis album Pieces of Me der er udgivet på konkurrenten Universals label Verve Forecast.

Følgende screenshot viser ligeledes resultatet af søgningnen på et Sony Music Entertainment Denmark IP-nummer:

Her ser man hvordan en Sony-medarbejder har kostet rapper-ægtefællerne Nicki Minaj og Drake et værdifuldt salg af nummeret Moment 4 Life ved at downloade det gratis via bittorrent. Albummet Pink Friday, som nummeret stammer fra, er udgivet på Young Money/Cash Money der ligeledes ejes af Universal.

Dette sidste screensshot viser søgningen på en IP-adresse tilhørende Johan Schlüter Advokatfirma:

Johan Schlüter Advokatfirma kendes af tilbagevendende læsere af denne blog bedre som RettighedsAlliancen (tidligere kendt som AntiPiratGruppen) og arbejder politisk for at den såkaldte brevmodel skal indføres herhjemme.

Brevmodellen består i at sende advarselsbreve til formodede fildelere. Måske alliancen skulle starte med at sende et brev til Sony Music Entertainment Denmark som gennem IFPI er en af dens største interessenter og derefter sende et brev til sig selv?

Det ville under alle omstændigheder klæde plade- og filmbranchen at stoppe hykleriet og derefter stoppe lobbyismen for et tiltag der hverken gavner befolkningens retssikkerhed eller dens respekt for de kreative brancher.

*

Opdatering: Det viser sig at der måske ikke er helt så bred politisk opbakning til brevmodellen som før valget. Måske de folkevalgte har indset at det ikke nytter at lovgive på vegne af lobbyorganisationers særinteresser imod et bredt flertal af befolkningens holdninger og adfærd. Så slipper både Sony og RettighedsAlliancen måske med en advarsel i denne omgang.